LiDraNo

Svako natjecanje izaziva uzbuđenje. Potrebno je suočiti svoje znanje i umijeća s drugim natjecateljima i vidjeti „kako stojiš“, a to uvijek znači određenu dozu stresa, nervoze pa i straha da ne budeš baš onaj najgori.

LiDraNo je drugačije jer je LiDraNo prije svega smotra. Ondje nije važno koliko si toga naučio, već je važna kreativnost, talent i volja da se izraziš umjetnošću – glumom, riječju, pokretom i rimom.

 Već sama priprema za LiDraNo jest posebna jer se svako djelo polako stvara u sukreatorsvu učenika i mentora. Rađa se novi glumački nastup, pjesma, novinarski tekst… mijenja se, raste, sazrijeva do momenta dok i učenik i mentor ne osjete da je „to ono pravo“.

Naša škola obiluje talentima, ali rjeđi su oni koji se usude taj talent pokazati, brusiti i usavršavati.

Najbolji i najodvažniji uspijevaju.

Na županijskoj razini LiDraNa ove godine zastupalo nas je četvero učenika: Ema Pernek, 3.e i Antun Antolović, 3.c s pojedinačnim scenskim nastupima, te Marta Mandić, 3.d i Arijan Maričić, 3.e s novinarskim radovima.

Ema je uživljeno dočarala scenu umiranja glavnog junaka Sandija iz romana Kristiana Novaka „Ciganin, ali najljepši“, dok je Antun energično i snažno prikazao scenu ljubavne svađe u djelu „Zatvaranje ljubavi“ Pascala Ramberta.

Arijan Maričić napisao je izvrstan prikaz korejskog filma „Parazit“, dobitnika brojnih Oscara, a Marta Mandić prikaz Netflixova niskobudžetnog ZF trilera „Platforma“.

Svi učenici plasirali bi se na državno natjecanje da se poštovala volja prosudbenog povjerenstva, no naši glumci imali su nesreću da se upravo na njima prelomilo nepravedno pravilo po kojem se iz iste škole na Državno natjecanje u kategoriji samostalnih scenskih nastupa ne smiju plasirati dva učenika. Stoga će boje XVI. gimnazije zastupati Antun Antolović, Marta Mandić i Arijan Maričić. Ipak Ema je naš moralni pobjednik, a od srca se nadamo da će ovo duboko nepravedno i potpuno nepedagoško pravilo ukloniti kako se ne bi više ponovilo niti rastužilo niti jednog učenika.

Svim našim lidranovcima od srca čestitamo – za nas ste svi najbolji!

Jadranka Tukša, prof. i Ana Bedek, prof.

Pročitajte odabrane pjesme, prozu i prikaze: