V. E. Schwab -Nevidljivi život Addie LaRue

Nevidljivi život Addie LaRue
V. E. Schwab: Nevidljivi život Addie LaRue; Sonatina, 2021.

Nevidljivi život Addie LaRue je psihološko-fantastični roman američke autorice Victorije Schwab. Djelo je prvi put objavljeno 6. listopada 2020. godine, a danas je jedno od najpoznatijih djela za mlade čitatelje, pogotovo tinejdžere. 


Roman čitatelja upoznaje s djevojkom Adeline LaRue (Addie) koja živi u Francuskoj u 18. stoljeću. Addie najviše želi biti slobodna i ne brinuti se o budućnosti. Boji se braka i ne želi provesti svoj život kao kućanica. Međutim, njezini roditelji je ubrzo udaju za obiteljskog prijatelja. Na dan vjenčanja Addie pobjegne u šumu u nadi da će joj bogovi pomoći. Addie provodi cijelu večer moleći se bogovima, ali joj nitko ne pomaže. Nakon sumraka pojavi se „Bog”, demon kojemu kasnije Addie daje ime Luc. On s njom želi sklopiti dogovor – može se udati ili može živjeti besmrtan život pod jednim uvjetom, a taj je uvjet da će biti zaboravljena. Tko god je ugleda, odmah će je zaboraviti, a to uključuje i njezinu obitelj i selo. Addie pristaje i započinje svoj besmrtni život. Luc joj objašnjava kako, ako joj ikada dosadi život, njemu može predati svoju dušu.

Kako bi mu dokazala kako se to neće dogoditi, Addie provodi sljedećih 300 godina svojega života lutajući svijetom. Međutim, jednoga dana 2014. godine dogodi se ono nemoguće – netko se sjeća tko je Addie. U ostatku romana čitatelj prati avanture Addie i njezina poznanika te njihovu povezanost s Lucom.

Za početak, potrebno je objasniti zašto je ovo djelo psihološki roman. U djelu se prate Addiena razmišljanja i stavovi. Roman govori o tome kako je jedini smisao života ono što čovjek ostavlja svijetu te kako ona to ne može napraviti. Njezino psihološko stanje istodobno propada, ali se i uzdiže. Propada u trenutcima kada shvaća kako je nitko neće poznavati te kako ne može ostaviti nikakav trag u životu. Popravi se, izbriše i vrati u početno stanje sve što napravi, nacrta ili razbije. Međutim, njezino se psihološko stanje uzdiže kada putuje svijetom, prolazi kroz umjetnička i glazbena povijesna razdoblja, uči razne jezike, promatra razvoj civilizacije…

V. E. Schwab
V. E. Schwab (izvor: veschwab.com)

Roman govori o prolaznosti i smislu ljudskog života kroz djevojku koja živi besmrtan život. Odlično predstavlja današnje probleme i ideale jedinstvenom pričom jedne djevojke. Smatram da je ovaj roman izvanredno napisan i postavljen. Prikazuje probleme besmrtnog života, ali se bavi i njegovom prolaznošću. Predstavlja kako jedan dogovor s krivom osobom može promijeniti naš čitav život, ali istodobno nam pokazuje kako nije sve tako jednostavno. Uvijek će postojati nešto što će nas motivirati da nastavimo, a isto tako će postojati i razne prepreke. Addie nas uči kako kroz život moramo proći s ponosom i ne dopustiti ostalima da upravljaju njime. U romanu su odlično razrađeni životni problemi poput ljubavi, naivnosti, brzopletosti, teških odluka itd. 

Predložila bih svim tinejdžerima da daju priliku ovom romanu, a mislim da će biti oduševljen svatko tko ga odluči pročitati. 

Lara Šavora, 1.e