Khaled Hosseini – Gonič zmajeva

Gonič zmajeva
Khaled Hosseini: Gonič zmajeva; Vorto Palabra, 2018.

Knjiga na izvrstan način opisuje odnos prijateljstva između dvojice dječaka. Taj je odnos već na samom početku knjige narušen jednim događajem u kojem jedan dječak za prijateljstvo napravi žrtvu koja je svakodnevnom čovjeku neshvatljiva, ali je napravi iz ljubavi prema prijatelju. S druge strane, kod drugog prijatelja zbog istog događaja javlja se problem krivnje koji ga prati cijeli život.

Tijekom života drugi dječak bori se s tim osjećajem krivnje i na kraju ga na neki način i uspijeva pobijediti. Knjiga na odličan način prikazuje koliko se teško nositi s osjećajem krivnje i koliko je s istim osjećajem teško živjeti. Također, pratimo ljubavnu priču dvoje mladih Afganistanaca koji žive u San Franciscu i grade zajednički život, koji zbog jednog događaja biva prekinut. Tada slijedi niz događaja koji svojim zapletom zadržavaju pozornost napetošću i osjećajnošću.

Khaled Hosseini
Khaled Hosseini (izvor: salon.com)

U knjizi također saznajemo mnoge stvari o Afganistanu, koji je zapravo zemlja u kojoj je život jako težak zbog sovjetske okupacije, a poslije talibanskog terora. Knjiga je napisana na vrlo zanimljiv i dinamičan način, pun zapleta te na taj način čitatelja stalno privlači čitanju i radoznalosti za novim događanjima.

Svakako je pročitajte!

Nepotpisani autor