Stefan Hertmans – Obraćenica

Obraćenica
Stefan Hertmans: Obraćenica; Fraktura, 2016.

Zanimljiva i poučna knjiga flamanskoga autora. 

Vrsta: povijesni roman   

Prijevod:  s nizozemskoga

Godina:  2016., u izdanju Frakture

Kompozicija: desetodijelna,  294 stranice

Posudba: može se posuditi u našoj knjižnici (Školska knjižnica XVI. gimnazije)

Povijesni okvir: druga polovica 11. stoljeća – vrijeme križarskih ratova, odnosi između kršćana i židova

Intimni okvir: Ljubav, pustolovni bijeg i brak mlade sedamnaestogodišnje kršćanske normanske kćeri iz Rouena –  Vigdis Adelaїs i Davida Todrosa , sina glavnog rabina iz Narbone. Roman prikazuje njihov mukotrpan bijeg, dolazak u  planinsko mjesto Monieux, gdje su se nadali ostvariti miran zajednički život. Tragedija povijesnog trenutka uvlači njihove sudbine u neočekivana ljudska kretanja i u vlastitu tragediju.

Glavni lik: Mlada žena Vigdis , obraćenica: preimenovana (židovski) u Hamutal, slijedi svoj spontani mladenački poriv ljubavi kojemu će ostati vjerna do kraja, čak i u potpunom mraku samoće i beznađa, kao teret vrijednosti njezina karaktera, ali i kao nemilosrdna kazna.

Stilski postupci:  Pisac koristi pripovijedanje i opisivanje, bez većeg zahvata u dijalog što, zanimljivo,  ne utječe  na napetost i dramatičnost priče. 

Rečenica je jasna, precizna, brza. Dobro i maštovito okrutno podcrtava detalje.

Roman započinje uokvirenom slikom pogleda kroz prozor, koja od općeg plana postupno prelazi u krupni plan. Koristeći takvu filmsku tehniku, kamerom svoga pera sustavno i dotjerano prikazuje ulazak likova u priču.

Stefan Hertmans

Dokumentirana usporedna rekonstrukcija priče o odbjegloj kršćanki predstavljena je kao istinita na temelju skupljenih dokumenata knjižnice u Cambridgeu te rekonstrukcijskog putovanja i zaključaka drugih istraživača i istraživanja. Tako se ostvaruje usporednost  putovanja i događaja iz daleke srednjovjekovne  prošlosti  i piščeve  sadašnjosti dok  putuje po povijesnim tragovima i obuhvaća  širinu tijeka vremena, na istim prostorima.

Zanimljivosti: Uzbudljiva fabula, brojne iznenadne situacije i preokreti. Osobit pogled na povijest, okrutni opisi povijesnih odnosa u zatečenoj civilizaciji. Ugođajni opisi prirode i zemljopisnih odredišta od Rouena do Egipta,uz spominjanje i hrvatskih krajeva i gradova iz dalekog srednjovjekovlja. Ugodne umjetničke i kulturološke digresije. Radnja bogato oslikana krajolikom i krajolik bogato oslikan radnjom. 

Erna Bužančić, prof.