Markus Zusak – Kradljivica knjiga

Kradljivica knjiga
Markus Zusak: Kradljivica knjiga; Profil, 2019.

Pročitala sam knjigu Kradljivica knjiga književnika Markusa Zusaka. Liesel, djevojčica bez roditelja, mora živjeti u udomiteljskoj obitelji neposredno prije nacističkog zauzimanja Njemačke.

Obično mi se ne sviđa većina knjiga ni filmova kojima je tema ili mjesto radnje nacistička Njemačka. Ovu temu trebalo bi tretirati jako delikatno, a vrlo je malo medija za koje smatram da to čine kako treba.

Autor Kradljivice knjiga je vrlo pažljivo pripovijedao o osjetljivoj temi i odlično je odradio svoj posao. Ova knjiga je prava mješavina radosti i tuge, uspona i padova te dobra i zla. Svidjela mi se Liesel i način na koji je odrasla boreći se protiv nacista.

Markus Zusak (foto: Hugh Stewart)

Način na koji su se ona i njezina obitelj borile protiv surovog svijeta, skrivajući Židove ili pokazujući suosjećanje, ishodio je dirljivu stranu teške teme romana. Priča je odlična, poučna i zanimljiva, iako naslov zapravo ne otkriva puno o glavnoj temi. Jako je interesantna i perspektiva iz koje je knjiga pisana, ali vama prepuštam da je otkrijete sami.

Roman je izvrsna preporuka za sve ljubitelje čitanja!

Ozana Jarak, 3.c