Noah Gordon – Iscjelitelj

Iscjelitelj
Noah Gordon: Iscjelitelj; Mozaik knjiga, 2016.

Koje su vaše prve asocijacije na spomen srednjeg vijeka? Malo je vjerojatno da su među njima tisućama kilometara dugo putovanje, školovanje u jednoj od najboljih institucija u tadašnjem svijetu, medicinski zahvati koji se koriste i danas (poput operacije očne mrene)…

Povijesni roman Noaha Gordona, Iscjelitelj, nudi nam uzbudljiv prikaz života londonskog dječaka Roba koji, ostavši bez roditelja, postaje štićenikom putujućeg barbira-ranarnika i otkriva neobičan dar… Nakon što je od svog skrbnika naučio sve što je mogao, odlučuje se na put do Isfahana, perzijske prijestolnice.

Tamo Ibn Sina, najveći liječnik onog vremena, vodi bolnicu i poučava buduće liječnike. Robu odluku uopće nije jednostavno provesti u djelo, ne samo zbog opasnosti koje vrebaju na tako dalekom putu nego i zbog toga što perzijska sveučilišta ne primaju kršćanske studente. U knjizi pratimo Robove pustolovine i njegovo naukovanje, ali i priču o ljubavi, životnim dvojbama i odlukama… Iako se radnja odvija u 11. stoljeću, mnogi problemi s kojima se Rob susreće zajednički su svim ljudima na svijetu, neovisno o prostoru i vremenu u kojem žive. 

Noah Gordon
Noah Gordon (izvor: noahgordon.com)

Ovaj roman toplo preporučujem svima koje zanima svakodnevni život u prošlosti jer autor vješto isprepliće sudbine likova koji su plod njegove mašte sa stvarnim povijesnim događajima i osobama, istodobno opisujući krajolike i gradove –London koji raste i brzo se mijenja te istočnjačke prijestolnice Carigrad i Isfahan. 

Ana Ribarić Gruber, prof.