Goran Tribuson – Gorka čokolada

Gorka čokolada
Goran Tribuson: Gorka čokolada; Školska knjiga, 2004.

Knjiga koju sam nedavno pročitala i koju bih svakako preporučila ljubiteljima krimića koji kombiniraju zanimljive likove, njihove životne priče i humoristične komentare, jest roman Gorka čokolada poznatog hrvatskog književnika Gorana Tribusona. Osim što je redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti, Tribusona bi šira publika mogla znati i po scenariju za domaću seriju Odmori se, zaslužio si.

Detektivski roman Gorka čokolada šesti je po redu iz Tribusonova serijala romana u kojima je glavni lik  privatni detektiv Nikola Banić. U ovom romanu Banića unajmljuje tajanstveni biznismen kako bi pratio njegova sina jer sumnja da mu je ukrao mapu s vrijednim likovnim radovima. Tribuson nas vodi u milje hrvatskog jet seta, u priču o tajkunima, o starletama, o estradi i o mutnim poslovima, za koju je mapa s umjetninama samo paravan.

Goran Tribuson
Goran Tribuson

Uz to, pratimo i Banićev privatni život, odnos s obitelji i prijateljima. Kći mu se vratila iz Londona zbog straha od braka, a bivša žena, u koju je još zaljubljen, mora na operaciju. Djelo je prožeto duhovitim komentarima i digresijama, no na stranicama knjige prepoznaje se i oštra kritika hrvatskog društva. Mjesto radnje je Zagreb pa će mnoge Zagrepčane razveseliti spominjanje njihove ulice, kvarta ili poznatog restorana u okviru ove napete radnje.

Hrvatska se realnost na stranicama ovog romana prelila u uzbudljivu i duhovitu priču, a Goran Tribuson opravdao je vodeću poziciju među hrvatskim piscima. 

Zita Zarevski, 3.c