Elena Ferrante – Lažljivi život odraslih

naslovnica
Elena Ferrante: Lažljivi život odraslih; Zagreb, Profil knjiga, 2020.

Prije nekoliko godina, točnije 2016., objavljen je u hrvatskom prijevodu prvi dio planetarno popularne tetralogije – roman Genijalna prijateljica talijanske spisateljice Elene Ferrante. Do ovoga svjetskog bestselera tada je bilo nemoguće doći. Naime, u svim gradskim knjižnicama neprestano se moglo čuti „posuđeno je“, „rezervirano je“.

Naša školska knjižnica, često utočište zaljubljenika u pisanu riječ, i profesorica Tukša također nisu mogle pomoći jer su knjige stalno bile kod profesora i učenika. Kad ste konačno došli do svojeg primjerka knjige i izronili iz veličanstvenog napuljskog svijeta dviju djevojčica, shvatili ste da sad morate čekati objavljivanje hrvatskih prijevoda ostalih dijelova tetralogije i da ćete ponovno morati ući u ring sa svim ostalim čitateljima i obožavateljima Elene Ferrante.

Onda je u 2020. osvanuo novi dugo očekivani Ferrantein roman – Lažljivi život odraslih. Jedan dan me na stolu u zbornici dočekala vrećica u kojoj se nalazio roman koji mi je darovala prof. Bedek. A i što bi si darovali profesori hrvatskog jezika nego knjige? Moja čitateljska avantura konačno je mogla početi. 

Giovanna i teta Vittoria

Radnja romana prati odrastanje Giovanne, mlade djevojke koja je rođena u obitelji srednjoškolskih profesora. U jednom trenutku u njezin će život ući njezina teta Vittoria koja predstavlja suštu suprotnost Giovanninim roditeljima. U svojem odrastanju Giovanna će se susresti s mnogim izazovima. Njezina obitelj dekonstruirat će se pred njezinim očima jer će postupno otkriti obiteljske tajne i naći se u središtu narušenih obiteljskih odnosa.

U tom odrastanju izgubit će oslonac u svojim roditeljima i naći ga u svojim prijateljima i teti Vittoriji koji će joj otkriti drugačiji svijet od onog iluzorno savršenog u kojem je odrastala. Paralelno s dekonstrukcijom obitelji i obiteljskog života odvijat će se konstrukcija Giovanne kao mlade, inteligentne, načitane i čvrste djevojke koja se susreće s tinejdžerskim problemima kao što su potraga za identitetom, prijateljstvo, prvi seksualni odnosi, buntovništvo prema roditeljima kao općeniti otpor prema autoritetima čija se aura u njezinu odrastanju rasplinula.

Naravno, kao i u tetralogiji Genijalna prijateljica, grad Napulj kao mjesto radnje postaje jedan od likova i uvelike utječe na karakterizaciju svih likova. Izvrsno prikazani različiti dijelovi grada, od elitnih do sirotinjskih četvrti, isprepleteni su sa sociološkom, govornom i psihološkom karakterizacijom likova. Dok neki likovi odlaze u druge talijanske gradove, drugi se opiru napuštanju jer je grad utkan u samu njihovu srž. Međutim, autorica tu povezanost lika i grada iznosi suptilno, gotovo nevidljivo, ali toliko uspješno da i čitatelja usiše u njegovu kompleksnost. Jedna od najboljih karakteristika ovog romana je upravo ta lakoća kojom se grade likovi, ali koji nisu više knjiški likovi nego postaju itekako životni, gotovo opipljivi, skoro uhvatljivi u našoj svakodnevici.

Upravo u tome leži čar romana – čitatelj će se lako povezati s likovima

Zreliji čitatelji prepoznat će možda neke obiteljske probleme u svojem životu, sjetit će se da i oni imaju tetu Vittoriju koja na neki način odskače od ostatka obitelji, sjetit će se da život odraslih definitivno nije lagan i da često skriva mnoge tajne, a lako će se prisjetiti i svojih tinejdžerskih dana i razumjeti postupke i razmišljanja junakinje Giovanne. S druge pak strane, mlađi naraštaji itekako će vidjeti sebe u Giovanni i shvatit će da su njihovi problemi nalik njezinima. Nakon čitanja ovog romana ostaje osjećaj da ne možemo pobjeći od države, grada, obitelji, odnosno od korijena i da nas ti korijeni oblikuju kao ljude. 

Elena Ferrante svojim stvaranjem svijeta u kojem progovaraju snažni ženski likovi svrstala se među najslavnije suvremene autorice i na popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Ovaj njezin roman, u izvrsnom prijevodu Ane Badurine, držat će vas od prve do posljednje stranice, pročitat ćete ga u jednom dahu, a nakon što ga konačno završite, htjet ćete još. Zato velika većina obožavatelja nestrpljivo očekuje njezine nove radove.

Do tog trenutka pohitajte u našu školsku knjižnicu i otkrijte što je to lažljivo u svijetu odraslih. 

Margareta Đordić, prof.