South – Eastern Mediterranean Environmental Project

SEMEP, South – Eastern Mediterranean Environmental Project, je interdisciplinarni projekt odgoja i  obrazovanja za održivi razvoj na području jugoistočne obale Sredozemnog mora, organiziran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i nacionalne koordinatorice SEMEP-a  te je zadnje održan u periodu od 6. do 13. srpnja 2019., u Komiži na Visu. To je ujedno 21. Ljetna škola SEMEP- a. Na Ljetnoj školi sudjelovali su učenici i njihovi mentori iz srednjih i osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske te su izlagali svoje projekte koje su napravili u sklopu teme zadane od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Sveobuhvatni je cilj Ljetne škole osvještavanje važnosti zdravog života i okoliša. 

Naša je škola već prijašnjih godina sudjelovala na projektu te smo 2019. godine Belma Ibrahimkadić i ja, uz mentorstvo prof. Tine Milavić, predstavile svoj projekt o zdravom doručku kojeg smo izradile kroz anketiranje učenika triju generacija škole. Projektom smo željele pokazati koliko se (ne)zdravo zapravo hrane naši vršnjaci te je rezultat bio bolji od očekivanog. Na pitanja kao što su: “Jedeš li fast-food?; Konzumiraš li pekarske proizvode?” učenici su odgovarali da navedene vrste hrane jedu rijetko. To nas je, naravno, oduševilo zbog opće poznatih prehrambenih navika tinejdžera u Hrvatskoj. 

Kroz semodnevne edukacije smo naučile mnogo toga, upoznale smo nove prijatelje iz cijele države te su nam kroz svoje projkte dali mrvicu svog raja kojeg ne bismo imale priliku doživjeti bez SEMEP-a.

Hela Marinković, 4.b