Osma simulirana sjednica Hrvatskog sabora

Nina Kežman

19. travnja 2021. godine održana je 8. simulirana sjednica Hrvatskog sabora, ujedno i prva u online izdanju, na kojoj je sudjelovao 151 učenik iz 57 hrvatskih škola,  a među njima su bile i dvije maturantice XVI. gimnazije – Angela Matijević i Nika Kežman pod vodstvom mentorice profesorice Sunčane-Lee Kolbezen. Na dnevnom redu ovogodišnje Simulirane sjednice bio je Zakon o zaštiti životinja. Kao i svaku pravu sjednicu,  svečano ju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je  prepustio riječ predsjednici Sabora na jedan dan, učenici Ženske opće gimnazije. 

Predsjednica je zamolila sve zastupnike, usprkos virtualnim okolnostima, da ustanu za vrijeme himne. Tako su u kadru, nakratko, bile samo raznobojne majice i košulje saborskih zastupnica i zastupnika. Nakon što su svi sjeli i na laptopu se opet pojavila ozarena lica učenika-zastupnika, predsjednica nas je ponovno zamolila da ustanemo i minutom šutnje odamo počast svima koji su položili živote u Domovinskom ratu.

Nakon toga, točno podne, sjednica je započela u ozbiljnom tonu, no to nije dugo potrajalo. Naime, u govorima predstavnika klubova zastupnika često su spominjane borbe bikova, koje ne samo da su već predmetnim Zakonom zabranjene u Hrvatskoj, nego nikad nisu ni prakticirane u Hrvatskoj, pa je chat vrvio od komentara. No, sve je to palo u drugi plan kad su se pojavili i problemi s replikama, ali zahvaljujući hashtagu #PravdaZAJelenu, zastupnica se izborila da naknadno održi svoju repliku i doživi svoju minutu slave.

Nakon govora predstavnika klubova zastupnika koji su trajali čak dvostruko više od planiranog, bio je red za pojedinačne govore „iz klupe”, odnosno s vlastitog laptopa. Naša saborska zastupnica za dan, Nika Kežman, održala je svoj govor na temu dostupnosti informacija o pokusima nad životinjama i djelokrugu rada Etičkog povjerenstva za zaštitu životinja te zatražila veću dostupnost informacija na mrežnim stranicama.

Naša druga zastupnica, Angela Matijević, htjela je replicirati, ali kako to često bude u Saboru, nije joj dano pravo glasa. Nažalost, za nju nije bila pokrenuta kampanja poput #PravdaZaJelenu, ali je Angela i dalje imala priliku izraziti svoje mišljene prilikom glasanja koje je nastupilo nakon svih izlaganja.

Usprkos svim poteškoćama, i tehničkim i vremenskim, te iako je nekolicina zastupnika prijevremeno napustila virtualnu sjednicu (što je čest fenomen i na pravim sjednicama), glasanje je uspješno provedeno. 

Nakon 4 duga sata, glasalo se četiri puta te je izglasan cjelokupni Zakon o zaštiti životinja, što je označilo kraj ovogodišnje posebne (virtualne) Simulirane sjednice Sabora.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru, učenici na neposredan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što predstavlja dragocjeno iskustvo za svakog pojedinog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u životu građana. Učenice koje su sudjelovale u projektu, budućim generacijama toplo preporučuju da se okušaju u pisanju amandmana za zakon te javnom političkom govoru, tj. da se iduće godine svakako prijave za Simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora.

I da, naše maturantice ozbiljno razmišljaju o pokretanju vlastite političke stranke!

Nika Kežman i Angela Matijević, 4.d