Film nikad nije uistinu dobar ako kamera nije oko u glavi pjesnika

Filmska skupina XVI. gimnazije

Već sam naslov upućuje na razloge osnivanja Filmske skupine XVI. gimnazije – mašta, promišljanje, kreativnost, stvaranje, umjetnost i film. U školi je 2018. godine osnovana Filmska skupina kako bi našim učenicima omogućila da se kreativno izražavaju i filmom. Već su se te prve godine mladi filmaši uhvatili ukoštac s vrlo zahtjevnim projektom, a to je snimanje dokumentarnog filma o školi u povodu 55. obljetnice njezina osnutka. Nijedan početak nije lagan.

Međutim, zahvaljujući mladim, entuzijastičnim i kreativnim filmašima, u kratkom je roku nastao film Sve u Šesnaest(oj) koji je svoju premijeru doživio u Kazalištu Vidra gdje se održala proslava Dana škole i velika obljetnica. U 2019. filmaši su snimili animirani film Cvrčak koji je nastao prema Nazorovoj istoimenoj pjesmi, a time su obilježili Godinu Vladimira Nazora. Film je premijerno prikazan na Književnoj večeri posvećenoj tom hrvatskom pjesniku.

Oba su se filma plasirala na Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival koji se tradicionalno održava u Karlovcu početkom rujna. Film Cvrčak plasirao se i na Dubrovnik Film Festival. U godinu i pol djelovanja Filmska je skupina uspjela snimiti i producirati dva filma, uz plasmane na najvažnije filmske festivale za mladež i neprofesijski film. 

Gentlmen, you can’t fight in here, this is the War Room!

Kako izgleda početak rada u Filmskoj skupini?

Oglas, prijava velikog broja zainteresiranih učenika, prvi sastanak, podjela u manje grupe – čini se jednostavno. Tek nakon ovog prvog koraka počinje prava zabava. Ideje sijevaju, svatko se bori za to da se upravo na temelju njegove ideje snimi film, usijane glave raspravljaju, a onda se čuje „Ne može!“ i na licima učenika vide se tragovi umora, očaja i nevjerice. Na drugom sastanku ideje postaju još nevjerojatnije, doslovno u rasponu od leta u zrakoplovu do snimanja pod morem. Ne može. Kotačići u mladim glavama okreću se otprilike tjedan dana i na novom sastanku konačno predlažu konkretnu i ostvarivu ideju. Heureka! Od ideje do filma dugačak je put i treba se uložiti mnogo energije, truda i vremena te biti timski igrač, a upravo je u tome ljepota sudjelovanja u izvannastavnim aktivnostima.

I’m going to make him an offer he can’t refuse.

Osim što se svi zbliže, zabave, ponekad lukavo pokušaju izvući s nastave što im gotovo nikad ne uspijeva (Samo da znate da imam oči i uši po cijeloj školi!), naše učenike dodatno motivira i činjenica da će njihov film biti prikazan u školi ili možda na velikom platnu na nekom hrvatskom festivalu za mladež. Boravak u Karlovcu ili Dubrovniku? Druženje s vršnjacima filmašima iz Hrvatske i Europe? Osvajanje nagrade? Pljesak publike? Q&A? Smijeh, dobro raspoloženje i neprestano učenje o filmu? Sve su to mogućnosti koje naši učenici mogu doživjeti požrtvovnim radom u filmskoj skupini. Upravo su to doživjeli autori filmova Sve u Šesnaest(oj) i Cvrčak kad su se njihovi filmovi plasirali na FRFF i DUFF. Oba festivala uvijek pozovu predstavnike filmova da provedu dane na festivalima, predstave svoj film, upoznaju zaljubljenike u film iz ostalih dijelova Hrvatske ili Europe i sudjeluju na raznim radionicama. Radi se o nezaboravnom i jedinstvenom iskustvu koje je doslovno nemoguće odbiti. 

We’ll always have Filmska!

Fast forward i evo i te nesretne 2020. koja je stubokom promijenila ne samo nastavni proces nego i naše živote. Pandemija koronavirusa, razorni potresi u Zagrebu i Petrinji, neizvjesnost, nastava na daljinu i socijalna distanca uvelike su otežali rad gotovo svih izvannastavnih grupa, pa tako i Filmske skupine. Na početku ove nastavne godine ideja je bila da se snime čak tri filma – igrani, dokumentarni i animirani. Rasprave su se vrlo brzo iz školske dvorane preselile u naše domove, ispred naših računala, na famozni Zoom. Pucali su interneti, a kamere na računalima često nisu funkcionirale. Ah, taj svemir i njegov smisao za humor!

Što se dogodilo? Jesmo li potpuno potonuli? Još uvijek se uspješno držimo za prsluke za spašavanje, odolijevamo olujama i virusima. Međutim, bit ćemo sretni ako naši filmaši od triju predviđenih filmova uspiju snimiti i producirati barem jedan film. Taman kad su konačno završili pisanje scenarija i kad su napokon dobili kameru i zeleno svjetlo da mogu početi snimati, samoizolacije i povremena nastava na daljinu malo su im pomrsile planove. Malo? Budimo realni, poprilično.

After all, tomorrow is another day!

Približavaju se datumi prijave na festivale, a kamera je trenutno ugašena dok snimljene scene na GoogleDriveu čekaju bolje dane i montažu. Bez obzira na sve okolnosti, virtualne sastanke i nepredvidivost, naši filmaši planiraju završiti ovaj film, čak i nakon završetka nastave. Možda se neće stići prijaviti na filmske festivale ove godine, ali ipak će svoju energiju, kreativnost, entuzijazam i ljubav prema filmu razvijati i dalje te pokazati da su proces stvaranja i umjetnost važni za čovjekov život, što je posebno došlo do izražaja u ovom razdoblju pandemije. 

Dok ne završe svoj film, donosimo vam nekoliko fotografija sa snimanja!

Cut. To be continued…

„Uključila sam se u filmsku jer volim snimati i fotografirati, a volim i filmove i proces stvaranja nečeg takvog. Uživam u društvu ljudi koji to također vole i nadam se sličnim iskustvima jer mi je ovo bilo jedno od boljih i zanimljivijih.“

Vida Novosel, 1.c