Znanstveni dan

Znanstveni dan
Znanstveni dan na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije

Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije održan je još jedan Znanstveni dan u subotu 15. svibnja 2021. u kojem su sudjelovale XVI. gimnazija, V. gimnazija, III. gimnazija te Gimnazija Jastrebarsko.

Znanstveni je dan vrlo uspješan projekt Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera Boje inženjerstva na kojem su učenici koristili svoje teorijsko i praktično znanje iz kemije na raznim pokusima, igrama i kvizovima. 

Našu školu uspješno su predstavljali učenici Marko Kalaica (1. razred), Nino Radočaj (1. razred), Tina Prugovečki (2. razred), Leona Smailagić (2. razred), Josipa Grubeša (3. razred) i Antonio Marinović (4. razred). Njih su na Znanstveni dan poslale profesorice Ljubica Stalman i Jasna Ferenčak. 

Dan je započeo kratkim uvodnim predavanjem o samom fakultetu i o djelovanju udruge SSHDKI gdje su učenicima škola bili dodijeljeni i njihovi mentori. Zatim su učenici, uz pratnju svojih mentora, na radionicama i u izvođenju spoznali čari kemije.

Učenicima je bio predstavljen rad Zavoda za industrijsku ekologiju gdje su bili upoznati s tehnikama analize zraka i otpadnih voda te su mogli naučiti ponešto o bakterijama, mikroorganzimima, kvascima, plijesnima, mikroskopiranju itd. U nastavku su prisustvovali u zanimljivoj radionici o čokoladi gdje su skupa s profesoricom vodili pokus odvajanja komponenata čokolade i uspjeli su ispitati koncentraciju željeza u čokoladi.

Naposljetku su sudjelovali na kvizu, Pictionaryju i lovu na blago te su sami mogli izvoditi neke od pokusa. 

Učenicima je bilo jako zabavno i zanimljivo te su slušali i upijali svaku riječ tijekom predavanja, ali su se isto tako vratili s puno više znanja i iskustvom te možda željom da jedan dan upišu upravo taj fakultet.

Leona Smailagić, 2.c